نشست با مدیران عامل شرکت‌های سبدگردان

صفحه اصلی نشست ها و رویداد ها

نشست با مدیران عامل شرکت‌های سبدگردان

کانون نهادهای سرمایه گذاری ایران صبح روز یکشنبه مورخ 13/12/1402 اقدام به برگزاری نشستی پیرامون مسائل و مشکلات شرکت‌های سبدگردان باحضور دكتر ناصرپور و آقاي دكتر عرب‌زاده از سازمان بورس و اوراق بهادار در محل هتل سیمرغ تهران کرد. در اين نشست مديران عامل بيش از 35 شركت سبدگردان حضور داشتند كه ضمن تشکر از کانون و مدیران سازمان و بیان این موضوع که از نشست قبلی تا این جلسه اتفاقات خوبی رخ داده است، مشكلات صنعت سبدگرداني را تشريح كردند.

خلاصه موضوعاتی که مدیران شرکت‌های سبدگردان راجع به آن‌ها به بیان مطالبی پرداختند به شرح ذیل می‌باشد:

  1. تخفیف معاملات سبدها و درخواست جهت افزایش این تخفیف
  2. مالیات کارمزد متغیر و عدم امکان رقابت با سبدگردانی غیرمجاز
  3. بیشتر AUM بازار در اختیار چند نهاد بزرگ هست و سازمان بورس با صدور ابلاغیه‌هایی از جمله صدور مجوز صندوق‌های بازنشستگی تکمیلی به این انحصار دامن می‌زند
  4. عدم پیش بینی پذیری برای سبدگردان‌ها با ابلاغیه هایی که سازمان می‌زند
  5. مشکلات بی‌پاسخ داخل بازار و مسئله توسعه صندوق‌های سرمایه‌گذاری و سبدها
  6. عدم توجه شرکت‌های نرم‌افزاری به سبدها طی دو سال اخیر و افزایش تقریباً 100 درصدی هزینه‌ها.
  7. ایجاد حساب وکالتی برای هر سبد مبتنی بر هر اکانت
  8. عدم امکان خرید اختیار معامله و گواهی سپرده برای سبدها
  9. درخواست افزایش خطوط درآمدی برای شرکت‌های سبدگردان، بایستی تنوع درآمدی ایجاد شود
  10. درخواست آنلاین شدن قراردادها و امور مرتبط با شرکت سپرده‌گذاری و کاهش کاغذبازی
  11. طولانی بودن زمان صدور مجوز صندوق‌ها تا چند ماه و منوط شدن آن به تاییدیه توسط حراست
  12. موضوع ثبت حسابداری صندوق‌های بازارگردانی
  13. درخواست جهت انتقال بخشی از وظایف نظارتی سازمان به متولی‌ها
  14. خروج پول از صندوق های درآمد ثابت به علت لزوم خرید اوراق دولتی با نرخ های سود پایین‌تر از سپرده
  15. با افزایش تعداد صندوق‌هایی که یک نفر می تواند مدیر آن ها باشد می توان بالا بودن هزینه های نیروی انسانی را کاهش داد.
  16. عدم ارائه گزارش صنعت سبدگردانی
  17. تمام مسئولیت‌های تخلفات متوجه اعضای هیأت مدیره می باشد درحالیکه در خیلی از نهادهای بزرگ تصمیم گیرنده مدیران سرمایه‌گذاری هستند.
  18. عدم وجود قوانین دقیق برای موضوع ریپو در صندوق‌های سرمایه‌گذاری
  19. ناچیز بودن سهم بازار سرمایه در سیاست‌گذاری ها توسط نهادهای حاکمیتی
  20. موضوع مشکل سازی صدور کد سبد اختصاصی برای سهامداران درصدی برای نهادهای بزرگ
  21. درخواست جهت شفافیت در مکانیزم بررسی درخواست مجوزها و ایجاد سامانه‌ای برای این موضوع

 

همچنین مدیران شرکت های سبدگردان گلایه‌هایی از شرکت سپرده گذاری مرکزی داشند که رویه‌هایی در سپرده‌گذاری وجود دارد که با منافع سبدگردان‌ها همراستا نمی‌باشد. از آن جمله می توان به این موضوع اشاره کرد که ابلاغیه‌هایی توسط سازمان بورس صادر می شود ولی با تغییر کارشناس شرکت سپرده‌گذاری تفسیرهای متفاوتی از این ابلاغیه‌ها می‌شود.

 

در کنار انتقاداتی که سبدگردان‌ها داشتند، در مواردی از اقدامات کانون نهادها و سازمان بورس تشکر کردند که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. تشکر از آقای دکتر سعدی که نامه‌های خوبی از طرف کانون نهادها راجع به مشکلات ایجاد شده برای بازار سرمایه به نهادهای حاکمیتی ارسال کرده اند.
  2. از لحاظ تعداد سبدها و صندوق‌ها طی چند سال اخیر تحول بسیار زیادی ایجاد شده است.
  3. کانون نهادها به موضوع شرکت‌های نرم افزاری ورود کرده است.
  4. در مورد مالیات کارمزد متغیر سبدها با پیگیری‌های کانون اتفاقات مثبتی در حال رخ دادن است.
  5. افزایش نصاب سپرده های بانکی در صندوق های درآمد ثابت از 40 درصد به 50 درصد که واکنش خوبی در پاسخ به اقدامات بانک مرکزی بود.

 

آقای دکتر کورش شمس

در ادامه جلسه آقای دکتر کورش شمس از اعضای هیأت مدیره کانون نهادهای سرمایه‌گذاری گزارش کاری از اقدامات کانون برای شرکت های سبدگردان طی دو سال اخیر ارائه دادند.

  1. مسائل سبدگردان‌ها را به یکی از دغدغه های اصلی کانون تبدیل کرده‌ایم به گونه ای که کارگروه ویژه‌ای در این خصوص از خبره ترین افراد در حوزه ی سبدگردانی ایجاد شده و با بررسی کارشناسی مشکلات سبدگردان ها این مشکلات را به گوش سازمان بورس می‌رسانند.
  2. انتقال تأیید صلاحیت مدیران صندوق های سرمایه گذاری از سازمان به کانون واگذار شده که این اقدام سبب کاهش زمان تایید مدیران صندوق ها و افزایش دقت در این تاییدیه ها شده است.
  3. ابلاغیه مربوط به صدور کد سبد اختصاصی برای سهامداران درصدی  و موضوع حد نصاب ها و معافیت مالیات کارمزد متغیر بررسی شده و چند جلسه راجع به این موضوع با سازمان بورس برگزار شده است و پیشنهاداتی داده شده است و ان شا الله این ابلاغیه توسط سازمان اصلاح خواهد شد.

 

آقای دکتر ناصرپور و عرب زاده

در پایان دکتر ناصرپور و عرب زاده ضمن تشکر از آقای دکتر سعدی و معاونان ایشان در پاسخ به صحبت های مدیران سبدگردان ها به بیان مطالبی پرداختند که خلاصه این سخنان به شرح ذیل می باشد:

ایشان در ابتدا خواستار این موضوع شدند که فواصل زمانی این نشست ها کمتر شود تا تمام مدیران از مسائل و مشکلات کاری خود آگاهی کامل پیدا کنند. همچنین آقای دکتر ناصرپور بیان کردند که به تمام مدیران سازمان اعلام کرده اند که مشکلات این صنعت را بشنوند و درصدد رفع مشکلات این صنعت برآیند.

  1. ایشان دو وظیفه ‌ی مهم سازمان بورس را نظارت بر نهادهای مالی و توسعه بازار سرمایه برشمردند. تغییر آیین‌نامه‌هایی مثل نرخ خوراک پتروشیمی ها که در دولت مصوب شده بود به سادگی میسر نبود که با پیگیری های کانون‌ها و سازمان بورس و انجمن تولیدکنندگان محصولات پتروشیمی این اقدام انجام شده است و این موضوع قدرت اقناع این نهادها را نشان می‌دهد.
  2. همچنین درخصوص بحث پولی ایشان بانک مرکزی را مسئول سیاست‌گذاری پولی کشور اعلام کردند و بیان داشتند که سازمان بورس در این حوزه نقشی ندارد و بانک مرکزی اولویت‌هایی برای تصمیماتش دارد و اگر این تصمیمات به زیان بازار سرمایه است دلیلی بر دشمنی بانک مرکزی با بازار نمی باشد و وظیفه ی سازمان و کانون‌ها این است که بگوییم بازار سرمایه دماسنج اقتصاد کشور است و اگر حال بازار سرمایه خوب نیست علتش این است که اقتصاد و تولید کشور زیاد دیده است.
  3. ایشان همچنین به موضوع انتقال برخی از وظایف سازمان به کانون نهادها پرداختند و بیان کردند که در صورت توسعه سخت افزاری و انسانی کانون وظایف دیگری نیز به کانون‌ها تفویذ خواهد شد.
  4. در ادامه ایشان در مورد موضوع مسئول بودن مدیران عامل و اعضای هیأت مدیره برای تخلفات، بیان کردند که مطابق قانون تجارت بدلیل اینکه اعضای هیأت مدیره مورد تأیید سازمان قرارگرفته اند این موضوع متوجه آن‌ها خواهد بود.
  5. همین طور ایشان در مورد موضوع تاییدیه حراست بیان داشتند که تمام اعضای هیأت مدیره نهادهای مالی جزو مشاغل حساس هستند و بحث تاییدیه حراست اجباری است ولی طولانی شدن زمان صدور این تأییدیه ها دغدغه سازمان نیز می باشد.
  6. در ارتباط با موضوع انحصار در برخی مسائل مثل مجوز صندوق های اهرمی و بازنشستگی تکمیلی بیان کردند که می بایستی مجوز این صندوق ها به نهادی داده شود که سابقه خوبی در صندوق های سهامی داشته و عمکرد موفقی از خود نشان داده است. در مورد صندوق های اهرمی نیز حتما می بایستی کنار این صندوق ها صندوق های درآمد ثابت که نقش کمکی دارند وجود داشته باشد.
  7. ایشان بیان کردند که 150 مجوز صندوق و 65 مجوز سبد و مشاور جدید داده ایم و بازار صنعت صندوق ها و سبد ها به شدت رقابتی است و این طور نیست که بخاطر اشباع، سازمان مجوز صادر نکند.
  8. در مورد عدم انتشار گزارش این صنعت از سال 97 بیان کردند که از سال 97 به بعد تمام سبدگردان ها ملزم به ارائه گزارش های شش ماهه و سالیانه در سامانه کدال می باشند و به همین خاطر این گزارش دیگر منتشر نمی شود.
  9. در مورد موضوع سبد مشاع بیان کردند که واحد حقوقی سازمان در این خصوص نظر مخالف داشته و در این مورد نتیجه ای حاصل نشده است.
  10. از جمله مسایل دیگری که دکتر ناصر پور بیان کردن موضوع لغو مجوز و تعلیق کارگزاری ها و سبدگردان های متخلف بود. ایشان ابراز داشتند که در مورد تخلفات سازمان به شدت سختگیر می باشد و اجازه نخواهد داد تعداد اندکی از  نهادها با آبروی این صنعت بازی کنند.